Transport from HK Airport

Are you planning to go to HK? If you do, you have couple options how to go from airport to city.

Bus. The bus is nice and comfort, i think. Full air-conditioned and clean, i think. Well, it’s just my assumption because during my visit i don’t get the chance to ride it. Haha.

+ Cheap around 35$.

+ City view. Choose this if you visit HK for the first time.

– Time consuming around 45-60 minutes ride.

– Stairs. This could be an issue if you’re travelling with an elder, like me.

Airport Express (AE). Yes, it’s definitely comfort and clean as well. Basically, AE and MRT are similar, the difference is AE stops only at certain stations and faster. Pricier too.

+ Fast

– No view.

– Expensive around 80-100$/ one way.

Notice that i don’t talk about how to reach them? Yep, it’s because both bus and airport express is easy to get. You can see the sign clearly in the airport. Also, distance is not on the comparing list because in HK, rule no. 1: you always walk.

Conclusion: if you have lots of free time and not in a hurry, just take the bus. But if you’re hungry and want to get into your hotel ASAP, just get in the AE.

Happy travelling!

Advertisements

Laporan Doang

Belakangan pikiran gw occupied sama dua negara yang akan gw kunjungi kelak taon depan. Tiket sih udah di tangan, tapi since gw berangkatnya ber-9, jadilah itu hotel dan visa belom diurus. Maklum, banyak kepala.

Nah, negara satu lagi nih, it’s my second visit. Benernya lagi kepengen ke Bangkok lagi, cuma kemaren tiket murahnya ga ada yang ke sana. Hehe.. Well, i decided to give it a second try. Waktu pertama masih kurang bisa jelajahinnya, seringan nyasar. Soalnya cuma ngandelin wifi di hotel doang. Padahal dari hotel ngasih complimentary sim card. Hh, betapa bodohnya aku saat itu.

Anyway, perjalanan nanti tuh bakal pake transit di Singapur, pulang pergi pula. Normally gw bakal sebel kalo pake transit-transitan. Tapi, gw belon pernah sih transit, maklum, biasa perginya cuma ke Singapur. Mo transit di mana coba, Batam?

Trus hal yang bikin gw excited itu adalah… aircraftnya. Gw naek Singapore Airlines donggggg… Cihuyy! It’s not my first, but mom. Semoga ya lancar dan tidak mengecewakan kayak dulu naek Garuda. Pesawatnya super kecil dan nunggu bagasinya luamaaaa banget. So, yeah, can’t wait to post here about my upcoming trip. Semoga ya gak males pada waktunya nanti. Hehe..

Food I (Always) Tried

At least once a year udah bakal hampir bisa dipastikan gw bakal berkunjung ke singgepoh. Entah kenapa, tapi kalo orang-orang pilih negara lain yang lebi terkenal, me and mom chose Sigapore as our spiritual journey. 

Anyway, tiap kali ke sana selalu ada aja yang bikin gw pengen balik lagi ke sana. Yaa gak langsung lah ya, kan nabung lagi dari awal. Anyway part 2, inilah daftar makanan yang hampir harus selalu gw kunjungi tiap kali ke sana. And oh, it is my main reason visitting btw.

1. Laksanya


Gw biasa makan yang di deket Katong, 328 Katong Laksa namanya. Terakhir kali ke sana, belum sebesar sekarang tempatnya. Dan belum ber-ac, masih outdoor. Kemaren pas ke sana, udah ada kemajuan euy. Tandanya maju usahanya. Kalo ga percaya liat aja tuh foto-foto wall of fame di dindingnya. Rame sama artis. Ohya, pesen minumnya ice lime juice ya, yang kuning warnanya. Sedep bener dipadanin sama si laksa.

2. Wonton noodlenya.


Ini sih makanan khasnya orang sana, dan karena gw pecinta wonton noodle, jadi agak abaurd sih nilainya. Hampir semua foodcourt nyediain menu ini, dan gak ada yang ga enak menurut gw. Karena basically gw suka banget sama emi nya yang kurus dan kuning nan garing itu. Man!

3. Salmon di ikea


Tiap kali ke singapur, ikea adalah salah satu destinasi wajib meski kita ke sana cuma buat makan dan belanja perintilan doang. Dan menu salmon ini gak pernah absen di meja gw. Konci kelezatannya selain di salmonnya itu semdiri adalah dressingnya. Dipaduin sama perasan jeruk lemon dan dedaonan nan pait itu, beuhh!

Okay, selain ke-3 makanan wajib versi gw itu, cobain setidaknya nasi hainam, fish soup, ban mian, dan ice kachang duriannya. 

Nasi Hainam and Soups

Kunci enak si nasi hainam itu terletak di nasinya, kalo fish soup otu enaknya pas lo irup kuah panasnya (yang biasanya tawar itu) digigit dengan irisan cabe yang menggigit. Ban mian juga sama. Yah pokoknya makanan dia jarang ada yang berasa nendang gitu bumbunya kayak di indo tapi ya boleh laah. Tips: pesen aja yang kuahnya bening. They’re not so good with spices combination. Gak kayak masakan thailand. 

Ice Kachang Durian

Trus kalo mo coba ice kachang durian yang paling enak itu di foodcourt yang di ion. Durennya berasa beneran bukan pake sirop kayak stall kebanyakan. Trus kalo mau yang kacang merahnya enak dan legit itu ada di foodcourt bawah di vivo city.

Sekian dan selamat berburu tiket.

Kesel sama Ke-El

Percaya apa ngga, tapi KL adalah satu-satunya negara yang bikin gw kangen sama Jakarta, my home town. Apa yah, kotanya ga bikin gw nyaman dan betah berlama-lama di negaranya.

Penyebabnya.

Manggil taksi susah banget.

Pertama. Udah mah manggilnya susah ya, sekalinya dia mau berhenti, kagak mau pake argo. Bah. Udah gitu mobilnya bukan dalam keadaan terbaik. Hih susah bener deh.

Kedua. I don’t feel like in a new environment. Gak berasa kayak di luar negeri. Gak ada feel spesialnya sama sekali.

Hmm, oke kayaknya I’m being too judge mental and too fast dropping my verdict sih. Maybe i should pay another visit to prove me wrong (ah-lesan). Well, maybe not in KL but Penang. Haha.. 

So, next visit: Penang.

Saving for Trip(ping)

Okay, this year my bank probably missing my visitation a bit. I don’t save a lot this year and felt a bit guilty because of it. Well, if you want to blame someone, just blame those airline promo. It made me travel a lot. Oh, wait, no one’s blaming anything ya? I guess it’s just my unconscious defending self.

So, yeah, i travel like a lot this year, more than one journey, and i am so grateful for that. I went to Bangkok and Hong Kong already and it’s not even June yet.

Especially this year, i have another upcoming journey and for that i have to saveeeeeee.. like saveeeeee.. a lot. But i love doing it. I know where those money gonna go. Eventhough it’s a bit pain not to be able to enjoying it, but i know it the end, i’m gonna reap what i sow. Hohohoho..

One thing yang seru every time you see those piece of paper money you’re saving switch into foreign currency. Like you know soon you’re going to use it in another country, spend it like a local and shop like a foreigner. Woohoow!

Why (Mom and) I Like Singapore

At least once a year mom and I would go to Singapore. A friend of mine told me that i should be careful on telling people that I’m going there again, as they might think that something’s  wrong with my health. Cause our reason is not common: to eat.

I mean, who goes to Singapore to eat?! Well, but that’s the truth.

Well, okay, I’m not telling the whole truth here. See, my mom used to spend three years during my high school. She worked there and i think at some level she experienced life here, I don’t know, I’m just assuming.

But, as for me, well, pretty much the same. 😀

I’ve spent three weeks during my school holiday on high school. And ever since I’ve always wanted to go back, and deep down i wanted to work there. But, since I’m lack of persistent and money (you need to have some fund to get a PR), now I’m just enjoying saving and spending my money just to step on those fancy iconic carpet in Changi.

Also, also, i like the fact that i rule the city, oops, country, i mean. I don’t feel dreaded or intimidated. The transportation system is amazingly clear, the safety, and so on. But i think all the reasons are vary on each people. Well, what’s the fun of people sharing same interest, right?

But to me, I’m gonna keep rooting for the merlion city, err, country. Let’s see what food i’m gonna dig into this time. Last time I was there, I couldn’t stop eating fish noodle soup. So, we’ll see in a few months! :p

HK at a Glance

So this is Hong Kong. 
Tujuh bulan nabung, bayar tiket pesawat (nyicil sama si mom), akhirnya hari yang ditunggu datang juga. Here we go!

First impression 
Kesan pertama gw di kota ini adalah, they walk fast, talk fast and eat fast. So, yeah, they are fast. Just look at their airport express. Oke, itu kesan pertama. Kesan keduanya adalah they are rude. I mean, well, i must say that i’m not surprised about this but, man, they need to learn to serve their customer better.

Starting by not throwing dirty dishes and make some loud noise in front of customer for instance. But again, this seem normal situation as no one complain about it. Oh, and another thing that irritates me alot is they tend to immediately clean up our plates soon after we’re finished or move away our plates. As for me, i’d like a few minutes for my food to digest down. Anyway..

Transportation 
Me likey. Yeah, almost all area in hk is covered by mrt or bus or mini bus or ferry. So, yeah, it’s nice to have a control of that.

Nyarap
Hari pertama exploring hong kong dari pagi. Ternyata orang hk suka macaroni yah, sama kayak gw. Dan ternyata lagi, Tadi pagi kebangun, karena gorden masih ketutup jadi gak tau ini dah terang apa masih gelap. Pas liat jam di hape, yaelah masih jam setengah 5 pagi waktu jakarta. Heran, di jakarta jarang banget kebangun jam segitu dan langsung seger. Akhirnya gw tidurin lagi deh. 

Shopping
Honestly, i didn’t come to shop. In fact, i rarely plan to shop when I’m abroad. To me, experiencing what it feels like being local is the reason why. Of course, in my own comfort zone. A friend of mine told me that she want to visit Japan and try their public shower. No thank you!

Okay, clothes shopping is not my favourite here. I barely visit their department stores. But toy stores on the other hands, well, me likey. My biggest mistake is not remembering the price of the toy i want in jakarta. So i galau whether or not buying it. Tapi akhirnya gw ga jadi beli karena gw pikir di jakarta kayaknya sepertinya seharusnya lebih murah.

Street
To be honest, i didn’t make it in hk. I don’t think i own them like i did in singapore or bangkok. I felt not capable in hk, the city owns me, not vice versa, and i don’t like it.

Buildings look the same, you really need a live gps to find your way, as you can’t use certain store as mark. Because one store can be in several places. Confusing. But i think it’s my first time. I’m sure next visit, i’ll master the street.

Next time ya. Hemm.. hemm.. let me think about it, yea.